Polskie szkoły duchowości w tysiącletniej historii narodu / Andrzej Baran OFMCap., Piotr Piasecki OMI. - Baran, Andrzej (1960- ).
1. Duchowość benedyktyńskie (reforma chełmińska). 2. Duchowość zmartwychwstańcza. 2.1. Integralność. 2.2. Egzemplaryzm trynitarny. 2.3. Trynitaryzm. 2.4. Wizja człowieka. - Introspekcja. - Optymizm. - Personalizm. - Woluntaryzm. - Prymat miłości. 3. Polska duchowość franciszkańsko-kapucyńska XIX w. 3.1. Ogólna charakterystyka formacji kapucyńskiej XIX w. w Polsce. - Radykalne przylgnięcie do Chrystusa. - Prymat miłości. - Pokora podstawą formacji duchowej. - Zjednoczenie mistyczne. - Paralelizm naśladowania Chrystusa i Maryi. 3.2. Oddziaływanie formacyjne kapucynów polskich w XIX w. - Działalność kaznodziejsko-misyjna. - Nauczanie katechizmowe. - Dzieła z zakresu duchowości i przekazy hagiograficzne. - Tłumaczenie dzieł z zakresu duchowości. - Kierownictwo duchowe. - Działalność zakonotwórcza. 4. Duchowośc honoracka. 4.1. Chrystocentryzm. 4.2. Ideał życia ukrytego. 4.3. Mistyka zjednoczeniowa. 4.4. Franciszkański duch życia ukrytego.