Nasze stronnictwa skrajne / przez Scriptora. - Piltz, Erazm (1851-1929) (Materiały i Myśli Polityczne, 1903)
"Krzywda, którą ruch wszechpolski sprawie narodowej wyrządza, usiłując wytrącić społeczeństwo z równowagi [...] Chwila obecna [...] daje nie tylko prawo, ale i nakłada obowiązek, aby poruszyć, omówić, roztrząśnieniu poddać myśl polityczną, jaką epigonowie twórców r. 1863 starają się u nas na nowo, choć w zmienionej formie, zaszczepić" [Przedmowa, s. VII].