Nasze stronnictwa skrajne - Piltz, Erazm (1851-1929).; W. L. Anczyc i Spółka (Kraków : Skład główny w Drukarni W. L. Anczyca i Spółki, 1903)
"Krzywda, którą ruch wszechpolski sprawie narodowej wyrządza, usiłując wytrącić społeczeństwo z równowagi [...] Chwila obecna [...] daje nie tylko prawo, ale i nakłada obowiązek, aby poruszyć, omówić, roztrząśnieniu poddać myśl polityczną, jaką epigonowie twórców r. 1863 starają się u nas na nowo, choć w zmienionej formie, zaszczepić" [Przedmowa, s. VII].
Dostępne również w formie elektronicznej.
Keywords: Partie polityczne -- Polska -- 1870-1914.; Idee polityczne -- Polska -- 1870-1914.; Charakter narodowy polski -- opinia publiczna; Opinia publiczna -- Polska -- 1870-1914.; Prasa -- Polska -- 1870-1914.; Polska -- 1863-1864 (Powstanie Styczniowe) -- opinia publiczna