Moneta. Tysiąclecie Gdańska (997-1997). (Narodowy Bank Polski, 1996)
Moneta kolekcjonerska. Awers: Godło Polski Orzeł w koronie, po bokach data: 19-96, niżej nominał: Zł20Zł, wzdłuż krawędzi napis: Rzeczpospolita Polska. Rewers: Lwy podtrzymujące tarczę z herbem Gdańska, w tle zarys panoramy miasta.