Der Matthieusche Garten und die zweite Legan [...] - Breysig, Johann Adam (1766-1831). ([Gdańsk, 1820)
Przedstawia obszar rozciągający się od posiadłości kupca gdańskiego Mathy'ego (Matthy'ego) w kierunku Pierwszych Składów. Posiadłość znajdowała się na lewym brzegu Wisły przy Drugich Składach.
U dołu po lewej na pasku marginesu: "Der Matthieusche Garten und die zweite Legan an der Weichsel in der Ferne Danzig"; na odwrocie karty ołówkiem: "Nach dem Breysigschen Nachlass".
Dzieło nie sygnowane. Aut. na podst. dopisu na odwrocie. Miejsce wyd. i data na podst. działalności aut. i tematu.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki