[Dworzec "Brama Wyżynna"] - Nowaliński, Karol (1935- ). ([Gdańsk : Karol Nowaliński], 1982)
Przedstawia dworzec kolejowy zwany "Brama Wyżynna", na pierwszym planie fragment bastionu Św. Elżbiety, za dworcem widoczna Szkoła Wojenna i fragm. ul. 3 Maja (niem. Promenade), ok. 1890 r.
Współczesna odbitka zdjęcia wykonanego przed 1895 r. Autor i data wg inwentarza zbioru fotografii BG PAN.
Tyt. wg przedstawienia i Fot. Gd.
Fot. Gd.
Keywords: Dworce kolejowe -- Polska -- Gdańsk -- 19 w. -- fotografie; Fortyfikacje -- Polska -- Gdańsk -- fotografie; Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- fotografie