Kolor i kultura : teoria i znaczenie koloru od antyku do abstrakcji / John Gage ; przeł. Joanna Holzman. - Gage, John (1938-2012) ("Universitas", 2008)
Książka adresowana do artystów, historyków sztuki i kultury, psychologów, lingwistów itp.