[Widok z Ołowianki na Rybackie Pobrzeże od Bramy Straganiarskiej do Bramy Maślanej] B. Hellingrath. - Hellingrath, Berthold (1877-1954) (1910)
Widok znad Motławy na Bramę Straganiarską i ciąg kamienic do łuku nieistniejącej obecnie Bramy Maślanej w Gdańsku. W głębi wierzchołki kościołów: Mariackiego i św. Jana.