[Widok z Ołowianki na Rybackie Pobrzeże od Bramy Straganiarskiej do Bramy Maślanej] - Hellingrath, Berthold (1877-1954). ([Gdańsk, 1910)
Widok znad Motławy na Bramę Straganiarską i ciąg kamienic do łuku nieistniejącej obecnie Bramy Maślanej w Gdańsku. W głębi wierzchołki kościołów: Mariackiego i św. Jana.
Tyt. nadany przez katalogującego. W cytowanej bibliogr. podano tytuły: "Fischmarkt m. S. Johann" i "Długie Pobrzeże z Bramą Straganiarską".
Miejsce i czas wyd. na podst. życiorysu autora i cytowanej bibliogr. Dopis sprzed 1945 roku na interfolium 3v po s. 71.
Twórczość Bertholda Frantza Hellingratha (1877-1954) w zbiorach polskich, Gdańsk 2007
Schwarz, Friedrich, Danzig im Bilde, Danzig 1913
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 1900-1945 -- w sztuce; Gdańsk (Polska) -- widoki