Współczesne kontestacje osoby Jezusa Chrystusa - Rusecki, Marian (1942-2012). (1998)
1. Teorie mitologiczne. 2. Teorie idealistyczne. 3. Teorie synkretyczne. 4. Teorie symboliczne. 5. Teorie socjalistyczno-socjologiczne. 6. Teorie marksistowskie. 7. Teorie lingwistyczne. 8. Teorie strukturalistyczne.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Jezus Chrystus; 1901-2000; Teoria; Artykuł z pracy zbiorowej