Państwo narodowe - Zdanowski, Jerzy (1949- ). (2014)
Kto tworzy państwo? - s. 216-224. Poza państwem - s. 224-232. Wojny i rola wojskowa - s. 232-237. Powiązania z gospodarką światową - s. 237-243. Modele narodowego państwa : Eksperyment z zachodnią demokracją ; Model autorytarno-etatystyczny ; Model autorytarno-neoliberalny ; Model islamistyczny ; Modele hybrydalne - s. 243-287.
Tyt. nagł.
Cz. 2: Typy państw bliskowschodnich.