Uwięziona wrażliwość : krótka antologia epizodów z przeplotem - Czermiński, Jurand B. (1939- ). (2015)
Zakres i treść: paralele, bezsilność, ryzykowna pomoc (u bram heroizmu), odwrócone role, misja (powracający spostrzega swoją rolę), niepełnosprawny odnajduje swoją rolę, asysta dostrzega rolę niepełnosprawnego, dotyk miłości (obserwator przygląda się asyście), powrót do samego siebie (zamknięcie cyklu obserwacji).
Tyt. nagł.
Bibliogr. s. 358-360.