Sienkiewicz jako feljetonista : zapomniane kartki z teki Litwosa : (1873-1883) - Hoesick, Ferdynand (1867-1941).; F. Hoesick (Warszawa). (Warszawa : Księgarnia Ferdynanda Hoesicka, 1902)
Zawiera omówienia publicystyki pisarza: Feljetony w "Gazecie Polskiej" (1873-1875) ; Życie i obyczaje Warszawy (1873-1875) ; Mięszaniny literacko-artystyczne w "Niwie" (1879-1881) ; Malarstwo i rzeźba (1873-1883) ; Kroniki tygodniowe i feljetony w "Słowie" (1882-1883).
Dostępne online.
Keywords: Sienkiewicz, Henryk -- (1846-1916) -- dzieła -- krytyka; Literatura polska -- 19 w. -- historia i krytyka; Warszawa (Polska) -- 1870-1914 -- relacje osobiste; Lwów (Ukraina) -- 1870-1914 -- relacje osobiste