Ex utopiis. Hermann Wiese H. Arndt. - Arndt, Helmut (1983)
Kompozycja składająca się z trzech części. W pierwszej: w przestrzeni kosmicznej wiruje kapsuła z licznymi wypustkami, w której znajduje się mężczyzna siedzący na fotelu i czytający książkę. Poniżej panorama miasta. U dołu w ramce napis: Ex utopiis. Hermann Wiese. Pod kompozycją ołówkowa sygn. aut.