Kontemplacja i działanie we wczesnym taoizmie / Stanisław Witek. - Witek, Stanisław Adam (1924-1987)
1. Historyczna geneza taoizmu. 2. Taoizm w aspekcie działania i kontemplacji. a. Taoizm w postaci aktywistycznej. - ujęcie socjotechniczne. - ujęcie taokratyczne. b. Taoizm w postaci kontemplacyjnej. - ujęcie ekstatyczne. - ujęcie mistyczne.