[Ul. Podkramarska w Gdańsku, z Kościołem Mariackim] - Hellingrath, Berthold (1877-1954).; Heinrich Wetteroth (Monachium). (München : Heinrich Wetteroth, 1909)
Widok na zachodnią pierzeję ul. Podkramarskiej (Kleine Krämergasse), wiodącej do Kościoła Mariackiego w Gdańsku. Pierzei tej nie odbudowano po zniszczeniach 1945 roku.
Tyt. nadany przez katalogującego. Sygnatury ołówkiem poniżej kompozycji: autora w pr. d., drukarza w l. d. rogu. Datowanie wg katalogu twórczości artysty.
Twórczość Bertholda Frantza Hellingratha (1877-1954) w zbiorach polskich, Gdańsk 2007