Przemysław Szafran, Żuławy Gdańskie w XVII wieku. Studium z dziejów społecznych i gospodarczych, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk 1981, s. 216 / Edmund Cieślak. - Cieślak, Edmund (1922-2007) ([Gdańskie Towarzystwo Naukowe. Wydział I Nauk Społecznych i Humanistycznych], 1983)
Recenzja książki: Żuławy Gdańskie w XVII wieku : studium z dziejów społecznych i gospodarczych / Przemysław Szafran. Gdańsk, 1981.