Wobec wojny : głos z Warszawy - Piltz, Erazm (1851-1929).; Spółka Wydawnicza Polska (Kraków). (Kraków : Skład główny w Księgarni Spółki Wydawniczej Polskiej, 1904)
Krytyka wszechpolaków z pozycji stronnictw ugodowych.
Rec. broszury przez X. X., Kraków, w czerwcu 1904 // Kraj. - Petersburg. - R.23, nr 23 (1904)
Keywords: Wojna rosyjsko-japońska (1904-1905) -- wpływ -- publicystyka; Kwestia polska (1795-1918) -- publicystyka; Publicystyka polska -- 1870-1914.