Fenomen literatury polsko-francuskiej XIX wieku. Na przykładzie powieści Le Kosak Jana Czyńskiego / Andrzej Fabianowski. - Fabianowski, Andrzej (1954- ).
Keywords: Jan Czyński, Kozaczyzna, Chmielnicki uprising, Polish literature in the French language.