[Smętek] - Ostoja-Chrostowski, Stanisław (1900-1947). ([Warszawa], 1936)
Przedstawia postać Smętka przemykającą nocą w lesie. U góry kompoz. w konarach drzew wiewiórka.
Sygn. aut. w prawym dolnym rogu kompoz.: "Chrostowski" oraz pod kompozycją dopisane ołówkiem sygn. i data: "St. O:Chrostowski 1956".
Tyt. i miejsce wyd. wg bibliogr.
Melchior Wańkowicz, Na tropach Smętka, Bydgoszcz 1936
Agata Pietrzak, Stanisław Ostoja-Chrostowski (1900-1947), Warszawa, 2007