Asertywność : osobisty zasób w zmaganiu się ze stresem w relacjach interpersonalnych / Ryszard Poprawa. - Poprawa, Ryszard (1958- ).
Znaczenie asertywności w życiu indywidualnym i społecznym; różne ujęcia teoretyczne i kontrowersje wokół pojęcia asertywności; zarys koncepcji asertywności jako zasobu do radzenia sobie ze stresem; asertywność jako zasób w radzeniu sobie ze stresem w świetle badań empirycznych.