Moneta kolekcjonerska 10 złotych 1000-lecie zjazdu w Gnieźnie. (Mennica Polska, 2000)
Moneta. Awers: Widok dwóch monet: denara Bolesława Chrobrego i monety współczesnej, napis: Rzeczpospolita Polska 2000 10 Zł. Rewers: Na tle fragmentu architektury romańskiej, wizerunki siedzących: Bolesława Chrobrego i Ottona III. Powyżej półkolem napis 1000-Lecie. U dołu lew na wici roślinnej. W otoku napis: Zjazd W Gnieźnie.