Gazeta Literacka / [redaktor naczelny i wydawca Jerzy Braun, redaktor odpowiedzialny Witold Zechenter]. - Zechenter, Witold (1904-1978); Braun, Jerzy (1901-1975); Gałuszka, Józef Aleksander (1893-1939) (Jerzy Braun, 1926)
Przeciw liberalizmowi ekipy rządowej sanacji; odnowiona pod patronatem ZZLP programowo grupuje twórców Krakowa i ziemi krakowskiej, krytykuje "destrukcyjny kosmopolityzm literatury polskiej zmonopolizowanej przez obóz Skamandra" [od redakcji w: Roczniku 5, nr 1 (października 1933)].