[Gdańsk w gruzach] - Syrowatko, Mieczysław (Gdynia, 1945)
Przedstawia motocyklistę jadącego jedną z ulic Gdańska w wśród ruin miasta, ok. 1947 r.
Tytuł nadany przez katalogujacego na podstawie przedstawienia i opisu na rewersie.
Na rewesie odręczy opis : W takim stanie przejęliśmy stary Gdańsk po zawierusze wojennej. Ochotniczą pracą pionierów gdańskich uliczki oczyszczone z gruzów.
Keywords: Fotografie -- Polska -- Gdańsk; Gdańsk (Polska) -- 1945- -- fotografie